Timiditatea copiilor


“Copilul meu nu se implica niciodata din proprie initiativa in activitatile de la gradinita. Cu toate astea, atunci cand vine acasa imi povesteste si exerseaza de fata cu mine, tot ce a invatat la gradinita. E timid si niciodata nu cred ca se va transforma intr-un lider sau o persoana care sa iasa in fata. Va fi mai degraba unul care urmeaza instructiunile celorlalti.”, spune un parinte preocupat de faptul ca cel mic este prea timid.

Cum se manifesta timiditatea la copii?

 • Copiii timizi sunt usor de remarcat intr-un grup de alti copii fiindca ei vor fi cei care vor alege locurile retrase.
 • Copiii timizi pot avea dificultati in a spune o poezie sau a raspunde in fata unui grup mai mare de oameni.
 • Au putini prieteni si intampina greutati atunci cand incearca sa lege noi prietenii.
 • Nu cer niciodata atentie din partea celorlalti si se simt incomod daca sunt in centrul atentiei unui numar mare de persoane.
 • Atunci cand fac cunostinta pentru prima data cu o persoana, se retrag cu viteza spre bratele parintilor si coboara privirea in pamant.

Cum poti sa-l ajuti pe copilul timid?

Pentru a nu avea copii timizi, respectaţi următoarele sfaturi date de psihologi:
 • Nu fiţi hiperprotector
  Deşi ar putea părea contradictoriu, vă puteţi ajuta copilul mult mai eficient lăsîndu-l să facă faţă singur la provocări. Decît să săriţi în ajutorul copilului la orice semn de stres sau supărare, mai bine oferiţi-i un suport indirect. Gradat, expuneţi copilul la noi situaţii, oameni şi locuri pentru ca el să înveţe să facă faţă noilor provocări. De asemenea, încurajaţi-l să exploreze noi lucruri şi situaţii.
 • Arătaţi-i respect şi înţelegere
  Copilul dvs. are viaţa sa emoţională, care este diferită de a dvs. Este important să-i demonstraţi că îi înţelegeţi timiditatea, stînd de vorbă cu el despre sentimentele sale, despre stările de nervozitate şi teamă. Apoi arătaţi-i ce ar avea de cîştigat dacă ar încerca noi experienţe, în ciuda faptului că se teme. Începeţi prin a-i dezvălui stări asemănătoare de teamă prin care aţi trecut şi dvs. în copilărie.
  Depăşirea anxietăţii şi fricii nu este un proces simplu; sentimentele rămîn, chiar dacă se ajunge la controlarea comportamentului. Este nevoie de simpatie, răbdare şi perseverenţă.
 • Încurajaţi-l tot timpul
  Copiii timizi sînt sensibili, în special, în momentele în care se simt stînjeniţi. Spre deosebire de alţi copii, ei au nevoie de mai multă atenţie, confort psihologic şi încurajare.
 • Ajutaţi-l să-şi formeze prietenii
  Invitaţi acasă cîţivadin amicii copilului dvs. Acordaţi-i cît mai multă libertate în realizarea planurilor de joacă. Astfel, va cîştiga experienţă în relaţiile cu alţi copii. De reţinut faptul că un copil timid se va descurca şi se va simţi mai bine jucîndu-se cu copii mai mici ca vîrstă ca el.
 • Sfătuiţi-vă cu profesorii
  În general, profesorii fie acordă o atenţie prea mare unui copil timid, fie interpretează tăcerea şi pasivitatea acestuia ca dezinteres pentru şcoală sau lipsă de inteligenţă.
  Discutaţi cu profesorii ce măsuri ar trebui luate în clasă sau pe terenul de joacă.
 • Pregătiţi copilul pentru noi experienţe
  Puteţi contribui la reducerea fricii şi anxietăţii copilului, ajutîndu-l să se obişnuiască cu experienţe noi.
  Duceţi copilul să vadă o şcoală înainte de a intra în ciclul primar. Ajutaţi-l să-şi pregătească activităţile care reprezintă pentru el situaţii noi (de exemplu, cum să ceară informaţii unui necunoscut, cum să se comporte la o petrecere etc.).
 • Ajutaţi-l să-şi găsească activităţi potrivite vîrstei
  Încurajaţi copilul să se implice în activităţi extraşcolare pentru a-şi dezvolta relaţiile cu prietenii şi deprinderile sociale.
 • Oferiţi-i un suport indirect
  Întrebaţi copilul cît de mult doreşte ca dvs. să vă implicaţi în activitatea lui. Pentru unii copii, aplauzele şi aclamaţiile părinţilor la un meci de fotbal la care el participă pot fi stînjenitoare. În asemenea cazuri, mai bine ar fi să discutaţi cu copilul despre activităţile în care este implicat şi să-i arătaţi mulţumirea şi mîndria dvs.
 • Feriţi-vă de certuri
  Nu este atît de importantă depăşirea timidităţii copilului pe cît este să-i oferiţi siguranţă şi armonie în familie.
 • Folosiţi-vă şi de propriul dvs. comportament
  Dacă nu sînteţi timid, înţelegeţi că poate copilul dvs. are nevoie de mai mult timp pentru a se simţi relaxat într-o nouă situaţie.
  Dacă şi dvs. sînteţi timid, veţi putea să vă folosiţi de propria dvs. timiditate ca de o nouă cale de a vă ajuta copilul să şi-o depăşească pe a lui.
 • Cel mai important…
  este să discutaţi, să-l toleraţi să vă iubiţi copilul aşa cum este el, chiar dacă este timid, dar nu aşa cum v-aţi dori dvs. să fie.
Asadar, rezumand:
1. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca atat cu tine, cat si cu ceilalti membri ai familiei despre diferite subiecte.
2. Exploreaza-i emotiile. De exemplu atunci cand simte ca se intimideaza poti sa il intrebi: “La ce te gandesti atunci cand ti se cere sa spui o poezie in fata grupei?” sau “Ce simti atunci cand ceilalti colegi de la gradinita vor sa te puna pe tine reprezentantul grupului?”
3. Ajuta-ti copilul sa devina independent. Invata-l sa realizeze actiunile pe care le poate realiza la aceasta varsta, incurajandu-l sa se descurce singur cat mai des. Timiditatea poate sa apara si fiindca cel mic simte ca nu poate sa se descurce singur in situatii noi.

4. Jocuri de rol. Exerseaza cu el modalitati de interactiune cu alti copii: cum invita un copil sa se joace cu el, cum ofera sau primeste un cadou, cum saluta cand ajunge la gradinita etc.

5. Invita copii la voi acasa pentru a se juca impreuna. Este important sa nu ii ceri dintr-o data copilului sa se joace cu un grup numeros. Incepe cu un singur copil pe care il poti invita de cateva ori la voi acasa, pentru a mari pe parcurs numarul lor.

6. Pregateste-ti copilul pentru orice situatie noua cu care se poate confrunta. O petrecere, prima zi de gradinita, o vizita la cineva acasa pot fi situatii dificile pentru copilul prescolar. E mai bine sa aiba predictibilitate fiindca atunci va sti la ce anume sa se astepte. Vorbeste-i despre ce se va intampla cand veti ajunge acolo, ce oameni va intalni, daca vor fi persoane cunoscute sau necunoscute, ce activitati va realiza.

7. Evita sa iti etichetezi copilul ca fiind timid fiindca vei determina reactii din partea lui care intr-adevar sa-i accentueze timiditatea. De exemplu, evita sa il numesti pe copil “timid” de fata cu alte persoane sau sa ii spui “Nu trebuie sa fii timid”.

surse informatii si foto: psiholog.proeducation.mdsuntparinte.rocopii-frumosi.blogspot.com

Reclame

2 gânduri despre „Timiditatea copiilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s