Procesul legat de clasa pregătitoare, amânat pentru 29 februarie


Clasa pregătitoare îi bulversează atât pe părinţi cât şi pe copii
Foto: ziarelive.ro

Ultima ora

Patru grupuri de părinţi au depus în instanţă cereri de suspendare şi de anulare a ordinului Ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I. Primul termen a avut loc, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis amânarea pentru 29 februarie a procesului în care un grup de părinţi contestă ordinul ministrului Educaţiei legat de clasa pregătitoare, informează NewsIn.

Amânarea a fost hotărâtă pentru ca ministerul să îşi poată pregăti apărarea.

Părinţii au atacat, practic, ordinul ministrului Educaţiei pentru aprobarea metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că ar fi obligaţi să îşi înscrie copiii la şcoala din proximitate, ceea ce, în opinia lor, le restrânge dreptul la alegere.

Parintii ataca in instanta clasa pregatitoare pentru elevi

Aproximativ 80 de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat, vineri, pentru 29 februarie, judecarea acestor cereri.
Mihai Radu, avocatul parintilor, a declarat ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin. Potrivit acestuia, ordinul prevede „o metodologie greoaie” si „reduce dreptul parintilor de a alege scoala copilului”.
„Din punctul de vedere al Ministerului si al Guvernului a existat o problema cu procedura, in sensul ca nu ar fi fost indeplinita procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educatiei nu a fost pregatit pentru astazi (24 februarie – n.red.), in ciuda faptului ca joi au fost pregatiti cu declaratii oferite media in acest subiect. Acest ordin prevede o metodologie greoaie si reduce practic dreptul parintilor de a alege scoala copilului. Sunt 80 de parinti care au atacat ordinul pana in acest moment”, a declarat Radu Mihai.
Pe 22 februarie, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, cel care a lansat clasa pregatitoare, explica faptul ca parintii pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I la orice scoala doresc.

Clasa pregătitoare, atacată în INSTANŢĂ. Părinţii cer suspendarea ordinului privind clasa zero

Invitat la emisiunea „Ultima Oră” de la România TV, Daniel Dobre, unul dintre părinţii care au cerut suspendarea Ordinului Ministerului Eduaţiei, a relatat ce răspuns la primit de la unul din centrele de evaluare unde trebuie să se ducă cu copilul său. „Am sunat zilele trecute la unul din centrele de evaluare psihosomatică şi am întrebat cu ce documente trebuie să mă prezint. Răspunsul pe care l-am primit a fost: cu ce aveţi pe acasă„, a spus Daniel Dobre.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că li se restrânge dreptul de a-şi înscrie copiii la ce şcoală doresc. „Deşi teoretic, legea învăţământului specifică faptul că înscrierea este deschisă şi liberă, în noua reglementare a ministrului nu mai există decât posibilitatea înscrierii la şcoala de cricumscripţie”, a declarat pentru RTV.NET Mihai Radu, dintre avocaţii părinţilor nemulţumiţi.

Acesta a completat că procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare le dă părinţilor doar posibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoala de proximitate. „În prima etapă, părintele are voie să îşi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie. Dacă doreşte să îl înscrie la altă şcoală, trebuie să aştepte etapa a doua, unde pot înscrie copilul în funcţie de locurile rămase libere la o şcoală la alegere. În etapa a doua există acele criterii care stabilesc cine intră şi cine nu. Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate. Ministerul Educaţiei nu îşi va permite să lase copii neînscrişi, dar ce folos, dacă nu poţi să alegi şcoala. Este evident că şcolile care vor mai avea locuri libere sunt cele mai slabe din Bucureşti”, a mai spus Mihai Radu.

Avocatul consideră că Ministerul Educaţiei a plecat de la o premisă „total greşită” în elaborarea acestui ordin, şi anume, „că toate şcolile sunt egale ca valoare a învăţământului predat, iar în România acest lucru e clar că nu se întâmplă”.

Părinţii reclamă şi faptul că nu s-a făcut o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, cu toate că legea îi obligă pe cei de la Ministerul Educaţiei la o consultare înainte de a lua o asemenea măsură. „Ministerul a ignorat total drepturile părinţilor de a-şi emite o părere”, a mai spus avocatul reprezentantul părinţilor în instanţă.

Pe lângă reclamaţii, părinţii nemulţumiţi vin şi cu o soluţie: un ordin al ministerului, emis în 2005, care are o altă procedură. „Ordinul de acum, care îi nemulţumeşte pe părinţi, este valabil doar în anul şcolar 2012-2013, însă în paralel este în vigoare şi un alt ordin al Ministerului, din anul 2005, care are în vedere aceeaşi situaţie, dar pe altă procedură. Din 2005, funcţionează această procedură şi nu ştiu să fi fost vreun părinte nemulţumit de ea”, a spus Mihai Radu.

Ordinul Ministerului Educaţiei privind înscrierea copiilor în clasa zero şi clasa I încalcă Constituţia României

Avocatul părinţilor spune că Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012 încalcă Constituţia României pentru că se limitează dreptul la educaţie şi libertatea de a alege o unitate de învăţământ.

Ordinul încalcă articolul 32, dreptul la învăţătură. Aici se pune şi problema dreptului la educaţie în limba maternă, unde există neclarităţi în metodologie. În metodologie s-au stabilit nişte clase în cadrul unor şcoli cu predare într-o altă limbă, numai că acolo s-a interzis testarea copiilor la limba respectivă, ceea ce înseamnă că oricine declară că are o anumită limbă maternă, poate să se înscrie în acele clase cu caracter special. În acest fel, adevăraţii vorbitori de limbă maternă pot să rămână pe dinafară”, a explicat Mihai Radu.

De asemenea, se încalcă articolul 49, dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie. „Prin acest ordin s-a pus la dispoziţia hazardului locul unde părinţii îşi vor duce copilul. Etapa a doua este nesigură pentru că preşcolarul riscă să rămână pe dinafară, în etapa a treia, copilul va fi înscris numai dacă mai sunt locuri libere la şcoala de circumscripţie, iar în etapa a patra, copilul va fi dus oriunde se mai găseşte un loc liber”, a competat avocatul.

Mai mult, ordinul interzice dreptul părintelui la justiţie. „Fiecare părinte ar trebui să aibă dreptul să conteste decizia şcolii prin care s-a admis sau s-a respins copilul la şcoala respectivă”, a conchis Mihai Radu.

Fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marge, a declarat la România TV ca speră ca părinţii să obţină în instanţă dreptatea, pentru că ei trebuie să îşi redobândească drepturile asupra copiilor lor.  „România nu este pregătită cu un curriculum adecvat. Nu poţi să introduci în legea educaţiei orice, la întâmplare. Mai mult, infrastructura este la pământ, iar cu asemenea competenţe reduse la minister, nu văd o soluţie„, a spus Andrei Marga.

Sindicate: Nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero puteau fi evitate dacă ministrul Educaţiei îi invita la dialog

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat la România TV că nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero este „foarte gravă şi fără precedent” şi că acestă situaţie ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Educaţiei ar fi purtat un dialog cu sindicatele, părinţii sau profesorii.

„Este rezultatul faptului că de peste un an de zile, Ministerul Educaţiei şi cei din echipa lui au refuzat orice dialog cu specialiştii, sindicatele şi asociaţiile de părinţi”, a spus Marius Nistor.

sursa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s