Clasa pregatitoare: FSLI cere suspendarea ordinului MECTS


Clasa pregatitoare continua sa fie marul discordiei intre parinti si Ministerul Educatiei.

Un sondaj realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca aproape 75 la suta dintre parinti resping infiintarea clasei pregatitoare, iar restul de 25 la suta considera ca invatamantul din Romania nu este pregatit pentru a introduce aceasta clasa din anul scolar 2012-2013.

De precizat ca la nivelul Capitalei, Ispectoratul Scolar a anuntat ca are in prezent inregistrati 19.500 de copii de 6-7 ani in gradinite si a calculat ca in anul scolar 2012-2013 ar avea nevoie de 23.550 de locuri pentru clasa pregatitoare si clasa I, luandu-i in calcul si pe cei care nu frecventeaza invatamantul prescolar.

Nici profesorii nu sunt prea incantati de infiintarea clasei pregatitoare. Cel putin nu din noul an scolar. „In privinta profesorilor care au raspuns la acest sondaj, rezultatea sunt asemanatoare cu cele efectuate in randul parintilor, diferentele fiind sub marja de eroare de 3%”, se arata intr-un comunicat de presa al FSLI.

De precizat ca FSLI solicita premierului Mihai Razvan Ungureanu sa suspende Ordinul MECTS nr. 3064 / 2012 pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013 si a Calendarului inscrierii. Sondajul a fost realizat de FSLI in perioada 21-27 februarie, atat in randul personalului din invatamant, cat si al parintilor. Chestionarea s-a facut online pe 1.863 de persoane. Analiza mai arata ca 55,56% dintre cei chestionati sustin ca aceasta clasa trebuie sa functioneze la gradinita. Potrivit respondentilor, cele trei conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare sunt: baza materiala, respectiv banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs; existenta programei scolare; corpul profesoral special format. Vezi calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si actele necesare Aproximativ 74% dintre cei care au raspuns la chestionar considera ca cele trei conditii minime trebuie asigurate de catre minister, 17% de catre autoritatile locale si 9% de catre parinti si profesori. „Fara aceste conditii minime, principalele riscuri enumerate de catre repondenti sunt: copii suprasolicitati, nespravegheati, surmenati, stresati si obositi; dezechilibrul emotional, si nu numai, al copilului la o vârsta atât de frageda; copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit; premisele cresterii abandonului si esecului scolar; randament scolar scazut; dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar”, mai arata FSLI.

Curtea de Apel Bucureşti judecă, azi, cererile formulate de mai mulţi părinţi de anulare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, care ar urma să înceapă pe 5 martie.
Vezi calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si actele necesare

Reclame

Un gând despre „Clasa pregatitoare: FSLI cere suspendarea ordinului MECTS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s