Este bun pentru copii ?…


Regimul vegan

sfatulparintilor.ro - Regimul vegan. E e bun sau nu pentru copii?

O carte destinată copiilor, apărută recent în Statele Unite – Vegan is Love (Veganismul înseamnă iubire) – stârneşte controverse pentru Ocean. Cartea îi îndeamnă pe copii să adopte un regim vegan întrucât hrana animală de orice natură înseamnă, de fapt, uciderea respectivelor animale. “Să ucizi un animal nu este un act de curaj – ci de laşitate. Ceea ce ne trebuie astăzi sunt oamenii curajoşi care să protejeze animalele şi nu să le rănească”, scrie autoarea Ruby Roth, fostă profesoară de gimnaziu şi activistă pentru drepturile animalor. “Putem alege să trăim fără să ne folosim de animale pentru hrană, haine sau distracţie. Să ai un regim vegan este cel mai bine pentru sănătate, pentru animale, pentru Planetă, iar asta înseamnă Dragoste!”, este mesajul autoarei. “Vegan is Love” ţinteşte copiii de peste 6 ani pe care îi învaţă ce înseamnă cruzimea faţă de animale, care sunt consecinţele asupra mediului pe care îl are consumul de carne (poluarea emisă de fermele de animale).

 sfatulparintilor.ro- Vegan is Love

Cartea scrisă de Ruby Roth apare pe fondul unor discuţii aprinse asupra cărţii celebrei actriţe Alicia Silverstone (The Kind Diet), care promovează acelaşi regim vegan pentru copii, dând exemple de preparate pe care ea le pregăteşte pentru Bear, băiatul său în vârstă de 2 ani, dar şi pe fondul decesului în Franţa al unui copil în vârstă de 11 luni, deces care a survenit în urma unor complicaţii cauzate de lipsa vitaminelor din organism. Părinţii copilului au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare. De aceea, criticile n-au întârziat să apară. Unii dintre cititori se plâng că sunt prea multe imagini cu scene de violenţă asupra animalelor, ceea ce i-ar putea afecta pe copii. Alţii în schimb sunt contrariaţi de faptul că se promovează excesiv regimul vegan în rândul unor copii prea mici şi foarte uşor de influenţat în alegerile ulterioare.

Regimul vegan este diferit de regimul vegetarian pentru că exclude în totalitate produsele animale (inclusiv lactatele şi ouăle). Regimul vegan se bazează doar pe fructe, legume, cereale integrale, nuci, alune, seminţe.

Regimul vegan nu este nesănătos, dar este oare potrivit pentru copii? În special pentru copiii mici, ale căror nevoi sunt mult mai intense decât ale unui adult ?…

Adepţii regimului vegan au tendinţa de a mânca mai puţine calorii şi cântăresc mai puţin decât cei care consumă carne. Nutriţioniştii recomandă părinţilor care adoptă acest regim pentru ei şi, mai ales pentru copiii lor, să fie atenţi la aportul de vitamine B12, D, calciu, fier, proiteine şi fibre (potrivit unor studii realizate de către Centrul de Cercetări Yale-Griffin Prevention).

Spre exemplu, vitamina B12,  se găseşte numai în produsele de origine animală. Pentru a avea suficientă în organism, adepţii regimului vegan ar trebui să apeleze la suplimente alimentare sau la alimente îmbunătăţite cu această vitamină (cereale sau substitute de carne, băuturi din soia sau orez). La fel şi pentru ceilalţi nutrienţi – alimente îmbogăţite cu calciu (lapte de soia, sucuri naturale fortifiate cu vitamine). Dacă hrana copilului are acest aport de vitamine, nu ar trebui ca acest regim să fie un pericol pentru ei, însă dacă nu există aceste suplimente, atunci pot interveni mai multe probleme de sănătate.

Specialiştii nutriţionişti le recomandă părinţilor să ceară sfatul medicului pediatru înainte de a  se trece la un regim vegan, mai dur decât regimul vegetarian.

Voi aţi adopta un regim vegan pentru voi şi pentru copiii voştri?

Reclame

3 gânduri despre „Este bun pentru copii ?…

 1. Pingback: Cel mai frumos album de relaxare… « ALIVE

 2. copilul meu este vegan. si are 12 ani. si este frumos, inalt, sanatos.
  nu recomand tuturor sa incerce lucrul acesta, adica nu spun ca este singura cale pentru a avea cele trei calitati 🙂
  dar eu pot impartasi experienta mea.

  • Eu ii admir pe vegani, dar, pe de alta parte, consider ca este un regim mai costisitor decat a manca … obisnuit.
   Si mai cred, totodata, ca iti trebuie mult mai mult timp si rabdare sa cauti tot felul de retete si sa prepari diverse feluri de mancare specifice… Cel mai greu mi se pare in perioada concediului cu familia cand ar trebui sa mananci la restaurant… Sau in taberele de copii…
   Pe de alta parte, mi se pare destul de dificil sa-mi conving fetita, in varsta de aproape 6 ani, sa treaca la un astfel de regim, atat timp cat bunica se ocupa de ea (luat de la gradinita, pus masa) si – carnivora convinsa, nu concepe sa nu-i dea copilului carne, zilnic, ptr. ca „este o sursa de proteine si copilul este in perioada de crestere”. Obiceiurile alimentare se deprind in familie si este extrem de complicat sa impui unui copil sa se abtina de la a pofti sa manance peste, pui sau dulciuri preparate de bunica atunci cand toata casa se umple de miresme imbietoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s