BAC 2012: ”Perlele” sesiunii de toamnă


“Baltagul este un fel de topor folosit și în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului”, a explicat un elev.

“Soțul o lăsase singură acasă și femeia nu înțelegea pe unde umblă de atâta vreme, așa că a încălecat pe cal și a mers să îl caute. Îi era teamă că o să-l prindă cu o femeie, dar l-a găsit mort”, a explicat un altul.

“Victoria era de fapt o țărancă fără viziune despre lume. Dar nu putea să stea liniștită, pentru că calul Bator nu oferea iubire și mângâieri, la fel ca soțul ei”.

“Părerea mea e că Ilie Moromete lua la mișto pe toți pentru că se credea superior din naștere. N-a avut nevoie de multă școală și de aceea e idolul meu”.

“Cele patru elemente de structură de la Moromeții sunt cele patru volume. E un roman-fluviu și n-a încăput într-o singură carte”.

“Eu din ce a zis Blaga n-am înțeles nimic. O să mai scriu o bucată de comentariu din Moromeții, în loc”.

“Poți să vezi practic ce vrea să spună poetul dacă te duci pe ogor. Dacă nu muncești cu tractoare și semănătoare, nu ies roade și rămâi cu burta goală”.

“Numele de “genul liric” vine de la cuvântul “lira” care e un instrument muzical. Înseamnă că e ceva romantic, pe placul doamnelor. A doua trăsătura e că îți face imaginația să zboare, la fel ca pasărea liră”.

Cronica Română

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s