Întrebări incomode


– Mama, tu ştii ce înseamnă sexy? Sexy e când o fată se dezbracă şi cineva trage cu ochiul pe gaura cheii. Mi-a zis C.

Eram în baie, o spălam pe Lia. Fetiţa mea cea mare se făcuse mică, stătea pe vine lipită de dulapul meu de cosmetice şi-mi povestea despre C. o fetiţă de la B care s-a mutat la A şi e mai mare, are deja opt ani şi le-a povestit în bus, pe drum spre after school, nu doar ei, ci şi băieţilor, ce e aia sexy şi ce înseamnă pul.
Pull?
– Pul.
Pull în limba engleză înseamnă “trage!” şi o să vezi mereu asta scris pe uşi, ca să ştii dacă trebuie să tragi de uşă sau să împingi uşa, am făcut eu pe niznaiul.
– Nu, mama, nu e adevărat.
– Atunci ce înseamnă? am mai tras de timp, căutând cu înfrigurare o explicaţie pe măsura minţii ei populată de zâne şi spiriduşi.
– Îţi spun, dar nu faci poliţie cu mine.
– Nu fac poliţie, eu nici nu ştiu să fac poliţie, nici nu ştiu ce e aia să faci poliţie, am zis şi rotiţele din creierul meu au început să se învârtă iute, iute, în toate direcţiile, mai scârţâind, mai scoţând scântei…
– Pul e când o fată îi linge puţa unui băiat.

Zânele, spiriduşii, norişorii roz, îngeraşii şi vrăjile mele cu apă vie s-au transformat instant în porţelanuri de proastă calitate şi s-au prăbuşit chiar acolo, pe gresia roşie din baie, o înconjurau pe fetiţa mea cea mică, multe cioburi colorate de copilărie dusă pe apa Sâmbetei, într-o după-masă când C, precoce, le-a spus copiilor în bus că uneori fetele…

– Poftim? Cum adică? am făcut pe niznaiul, încercând să-mi maschez panica. Nu există aşa ceva! Poate n-ai înţeles tu bine.
– Ba da, aşa a zis.
– Eu nu cred că există aşa ceva. Ai face tu aşa ceva?
– Nuuuu!
– Păi şi atunci? De ce ar face cineva aşa ceva?
– Nu ştiu.
– Bine. Uite, Irina, e posibil să auzi tot felul de chestii de la copii care cred că ştiu, dar de fapt nu ştiu. Aşa că dacă tu ai vreo curiozitate, mai bine întreabă-mă pe mine, poate totuşi te pot lămuri eu. OK?

Nu, nu eram pregătită să-i spun cum se fac copiii şi nici de ce copiii se fac aşa şi nici să-i explic de ce ar face cineva ce a zis C., complet pe lângă realitate, nu sunt pregătită nici acum, deşi material documentar am, e o carte întreagă numită Ce să le spui copiilor despre sex, pe care o am în bibliotecă de câteva săptămâni bune, dar n-am deschis-o, de ce n-oi fi deschis-o, musai să o citesc!

– Ok. Am să te întreb chiar acum.

Am tras aer în piept.

– Mama, e adevărat că Soarele ar putea să facă explozie într-o zi?

***

Azi noapte pe la vreo trei nu puteam dormi, aşa de tare se suceau gândurile în capul meu, cam ca apa de izvor la roata morii, nu vă spun prin ce furtună am trecut că trebuie să dau prea multe amănunte care nu-s doar ale mele. Ideea e că nu dormeam şi mi-era clar că n-am să pot dormi, aşa că am făcut ce mi-am tot propus zilele astea. Am aprins lumina, m-am aşezat pe canapea şi am pus mâna pe carte.

Cartea cu sexul pe limba copiilor, da, aia.

Am terminat-o până pe la cinci, nu e greu de citit. Am tras concluzia că eu sunt în urma rău de tot cu discuţiile despre sex, pentru că se pare că până la patru ani e recomandat ca ăştia micii să ştie că se zice altfel decât cocoşel şi păsărică, trebuie dotaţi cu termenii ştiinţifici. Am aflat o mulţime de ocazii ce pot fi folosite şi am rămas cu o sumă de întrebări la care nu am găsit răspuns în carte. Ideea cea mai importantă cu care am rămas după lectura asta pe timp de noapte a fost că Informaţia înseamnă Protecţie. Hell, yes, la asta nu mă gândisem, aşa că mi-am propus să-i explic Irinei cum vine treaba imediat ce am o minută de linişte doar eu cu ea. Ca fetele.

Pe la cinci m-a luat somnul. La şapte, evident, s-a trezit copila cea mare. Şi a venit lângă mine pe canapeaua din sufragerie şi a început să susure în urechile mele.

– Buna dimineaţa, mami! Mami, scoală-te! Mami, mă duc să-ţi fac cafea!

Abia la ameninţarea cu cafeaua am reacţionat, Irina face o cafea oribilă, ca să nu mai spun că încă nu mă simt confortabil să ştiu că umblă la aragaz.

Oameni buni, i-am zis tot. A ascultat cu urechile pâlnie. A pus întrebări. La sfârşit era lamurită şi liniştită. Nu era nici şocată, nici marcată, era împăcată. Acum ştie chestii ştiinţifice despre corpul ei şi e fericită. N-am intrat în picanterii, dar i-am spus cum se numesc diverse organe, cum e burtica ei pe dinauntru, cum şi din ce se fac copiii. I-am vorbit despre instincte, despre frică, sete, foame, oboseală şi în final despre dorinţă. I-am explicat că toţi avem instincte, dar că spre deosebire de animale, noi le putem stăpâni. Şi frica şi dorinţa. Şi a înţeles că mama şi tata ştiu cel mai bine lucrurile astea şi dacă un alt copil vrea sa-i vândă gogoşi pe tema asta, ea poate să explice că aceste discuţii sunt despre lucruri intime şi cel mai nimerit e să le poarte cu parinţii lui.
În naivitatea mea, o şi aud spunând asta. Da, Doamne! Apoi, când Laur s-a trezit, i-am spus despre ce am discutat şi am încurajat-o să-l întrebe şi pe el absolut orice. E mai bine să afle de la noi, decât de la copiii care poate n-au înţeles bine. Deja este expusă la măscările scrise pe ziduri şi pe geamurile scolii, deja aude şi reţine tot ce e în jurul ei. Faptul că a simţit nevoia să-mi povestească mie despre conversaţia din microbuz mi-a spus că avea nevoie să afle lucrurile astea, pentru care eu n-am crezut că este pregatită.

Cam atât despre noi. Eu vă las cu câteva întrebări la care să reflectaţi, pentru că încă nu am nici eu un răspuns clar la ele.

1. Care e vârsta la care se cuvine să înceapă să aibă întâlniri, potrivit sistemului dumneavoastră de valori?

2. Veţi încuraja în primă etapă întâlnirile în grup, cu părinţi care-i aduc şi-i conduc acasă?

3. Doriţi să cunoaşteti părinţii băiatului înainte să îi daţi voie fetei dumneavoastră să iasă în oraş cu el?

4. E cazul ca băiatul să vină la dvs acasă pentru a lua fata în oraş?

5. Doriţi să respecte anumite reguli, de tipul unde au şi unde nu au voie să meargă, la ce oră trebuie să se întoarcă, cine plăteşte consumaţia?

6. Să-i cumpăr fiului meu prezervative? Să-i iau fetei pilule contraceptive şi să-i spun cum să facă, pentru orice eventualitate?

7. Care sunt valorile dumneavoastră privind pornografia?

Şi, daca vi se par întrebari pentru mai tarziu, aflaţi că momentul cel mai potrivit să vă clarificaţi valorile şi să vorbiţi cu copilul despre ele este ÎNAINTE ca aceste probleme să apară. Niciodată nu e prea devreme. Şi mai reţineţi că oricum aţi da-o, de la un punct încolo tot the bad guys veţi fi, aşa că e mai bine să vă obişnuiţi cu ideea asta din timp. Noi ne pregătim să fim ăia cu “Adu-l la mama să-l luăm la bani marunţi” pentru că, sincer, nu văd altă cale.

PS: E bine să vă gândiţi DEJA la o regulă a casei care să interzică vizitele prietenilor în dormitor.

PS 2: Da, tre să citiţi cartea asta. Nu e chiar biblie, dar ridică nişte issues. Cum ar fi ce răspunzi la “Mama, de ce fac oamenii sex oral?” Eu nu am găsit raspuns potrivit vârstei ei, încă mai caut. Daca ştiţi, luminaţi-mă şi pe mine.

(articol primit prin e-mail)

2 gânduri despre „Întrebări incomode

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s