Clasa pregatitoare in anul scolar 2013-2014


T3Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale clasa pregatitoare a devenit parte din invatamantul general obligatoriu. Astfel, art. 23, alin. 1, lit. b din Legea nr. 1/2011 prevede ca invatamantul primar cuprinde clasa pregatitoare si clasele I–IV, iar la art. 16, alin. 1 se arata ca invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial.

O alta prevedere a Legii educatiei nationale referitoare la clasa pregatitoare se gaseste la art. 29, alin. 2 in care sunt mentionate limitele de varsta pe baza carora se fac inscrierile la clasa pregatitoare. Astfel, exista o regula si o exceptie, precum si o situatie speciala cu regula si exceptia ei:

Regula: In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar.

Exceptie: La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Situatie speciala:
·In clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar.
·La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor legali sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu cerinte educationale speciale cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

In ceea ce priveste modul de organizare a clasei pregatitoare legea educatiei nationale nu mai face precizari urmand ca detaliile sa fie stabilite prin metodologii, acorduri sau alte acte normative ce decurg din aplicarea legii educatiei nationale.

In ceea ce priveste anul scolar 2013-2014, Ministerul Educatiei Nationale si partenerii sociali din invatamantul preuniversitar au semnat miercuri, 30 ianuarie 2013, un Acord privind conditiile de organizare si desfasurare a clasei pregatitoare in anul scolar 2013/2014 prin care s-a stabilit:

1. Mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de 6 ani.

2. Organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.

Pentru asigurarea acestor masuri s-a stabilit ca pana la data de 31 martie 2013 parintii sa fie consultati in cadrul gradinitelor, dupa o metodologie specifica, pentru a identifica cea mai buna varianta de organizare a clasei pregatitoare din punct de vedere al locatiei.

Inscrierea in clasa pregatitoare se va face in aprilie 2013.

In anul scolar 2013-2014 se va permite inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta; in acest sens, va fi elaborat un ordin de ministru pana in luna aprilie 2013.

Avand in vedere cele stabilite in Acord, urmeaza ca pana la data de 31 martie 2013 sa fie aprobata metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare, metodologie ce se doreste a fi mai fexibila, astfel incat parintii sa aiba mai multe optiuni: gradinita sau scoala de circumscriptie (optiune garantata) ori o optiune pentru o alta unitate de invatamant, in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii obiective de departajare.

Anunțuri

4 gânduri despre „Clasa pregatitoare in anul scolar 2013-2014

 1. Cât de tare e chestia asta… 😀
  Punctul 1. spune nici mai mult nici mai puţin, într-o „traducere” aproximativă : „De data asta respectăm legea.”
  Punctul 2 al „Acordului” (tare sunt curios, ce putere juridică are un astfel de act comparativ cu o lege) îl situează însă în afara ei.
  Btw, la 6 ani eram de două luni în clasa I. Par vreun rebut al sistemului educaţional ? 🙄

  • E un punct de vedere – mie, insa, nu mi se pare ca punctul 2 se „situeaza in afara” legii, ci, mai degraba, ca aduce o flexibilitate din punct de vedere organizatoric in ceea ce priveste aplicarea legii. In anul scolar in curs s-a intamplat o adevarata degringolada – in Bucuresti ma refer (ca sa nu mai vorbim de provincie!) cu organizarea claselor pregatitoare! Lipsa de spatii si, la fel de important, de cadre didactice in scoli, au generat aceasta degringolada, cand ar fi fost mult mai simplu fie sa se introduca obligativitatea de a da copiii la scoala (in clasa I) de la varsta de 6 ani (asa cum a fost inainte de 1989, cum bine spui), fie sa devina obligatorie grupa pregatitoare din cadrul gradinitei.

 2. Am un baietel nascut la data de 8 ianuarie 2007 , as vrea sa stiu daca il pot inscrie in clasa 1 , mentionez ca acum este la gradinita in grupa mare , iar in septembrie la inceputul anului scolar face 6 ani si 9 luni;eu cred ca e pregatit sa intre in clasa 1 , nu la clasa pregatitoare….

  • Tot ce pot sa va spun este ca eu am putut-o inscrie in clasa I pe fetita mea, in anul scolar 2012-2013, la varsta de 6 ani si 2 saptamani si, din cate stiu, legea nu s-a schimbat din acest punct de vedere. Conditia, potrivit reglementarilor in vigoare, a fost fie sa facem dovada (adeverinta) ca a urmat grupa mare-pregatitoare la gradinita cu un an inainte (cazul nostru), fie sa treaca un test organizat in centre de consiliere scolara, inainte de perioada inscrierilor. Mai multe detalii aflati de la gradinita unde il aveti inscris ori de la scoala unde vreti sa-l inscrieti sau urmarind constant site-ul Inspectoratului Scolar (ISMB – daca sunteti din Bucuresti: http://www.ismb.edu.ro/).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s