Inteligenta emotionala


Photo0097Toată lumea îşi doreşte odată ajunşi părinţi să facă în aşa fel încât copiii lor să nu treacă prin ceea ce au trecut ei, să le ofere altfel de condiţii, altfel de educaţie şi alte şanse în viaţă.Ceea ce îţi vom spune în continuare s-ar putea să te şocheze, sau să te mire foarte mult, însă îţi poate oferi şi o perspectivă total nouă care să te ajute să te întelegi pe tine mai bine şi să îi întelegi pe copiii tăi.
Oamenii sunt fiinţe emoţionale, şi calitatea vieţii lor, nu e dată (aşa cum suntem manipulaţi să credem) de nivelul social, de bani şi de acumulări materiale, de nivelul de studii sau de alte valori sociale. Modul în care ne putem măsura calitatea vieţii este în funcţie de stările pe care le trăim în mod constant, sau cele care se repetă într-o anumită ciclicitate.
De asta, tot ce ne dorim defapt prin toate produsele, serviciile şi valorile sociale cu care suntem impregnaţi, este defapt să trăim anumite stări, fericire, iubire, importanţă, siguranţă, bucurie, respective, să scăpăm de anumite stări: singurătate, depresie, frică, dezamagire.
Revenind la subiectul nostru, noi, atunci când suntem copii, suntem extraordinar de receptivi, nu doar mental, ci mai ales emoţional, suntem ca un burete, mai ales în ceea ce priveşte stările părinţilor noştri.
Ce sunt părinţii pentru noi la nivel emoţional, atunci când suntem foarte mici?
Ei sunt acele fiinţe care ne-au dat viaţă, care ştiu să supravieţuiască în acestă lume, care ştiu ce e bine şi ce nu e bine, pe care trebuie să îi copiem cât mai bine pentru a reuşi să supravieţuim. Datorită acestui fapt, noi preluam tot, absolut tot de la ei şi cele bune şi cele rele, nu alegem care vrem şi care nu.
De ce e asta relevant?
Motivul este simplu, acele experienţe şi trăiri ale părinţilor noştri noi le ducem cu noi toată viaţa şi le retrăim în mod constant. De exemplu, dacă o vedem pe mama noastră că de fiecare dată când apare o situaţie conflictuală, se retrage în sinea ei, şi suferă, noi vom şti că atunci când apare un conflict, acesta este modul cel mai indicat de a acţiona şi ne vom retrage în noi, şi vom suferi. Dacă de exemplu în timp ce creşteam era o stare de nesiguranţă în familie, noi vom duce cu noi acea stare, şi vom găsi tot felul de motive exterioare pentru care noi suntem în măsură să trăim o astfel de stare.
Aici e important de înteles, apropo de inteligenţa emoţională, că primele care apar, sunt stările, şi pe urmă realităţile exterioare cu care le asociem. De exemplu, cand simţim mirosul prăjiturii bunicii, care ne dă o stare de siguranţă, de melancolie sau alte stări specifice fiecăruia, noi defapt asociaserăm starea pe care o aveam în acel moment, cu mirosul prăjiturii, prima data apărând starea, si pe urma asocierile exterioare.
De asta e important să ne dezvoltăm inteligenta emoţională, mai ales ca părinţi. În primul rând e important să fim cât mai atenţi şi să ne conştentizăm emoţiile, stările, cât mai des posibil şi să alegem conştient dacă dorim să le păstrăm sau nu, dacă ne ajută sau nu, respectiv sunt anumite tehnici care pot fi folosite pentru a depăşi anumite stări negative, cum ar fi tehnicile de eliberare emoţională.
În al doilea rând, în calitate de părinţi, e foarte important ce stări transmitem copiilor şi asta ne poate motiva să avem mai multă grijă de noi înşine şi de stările noastre, să ne luăm timp să ne gândim care ar fi acele stări pe care ne dorim să le trăim în mod constant şi care ar fi acele stări pe care am vrea să le transmitem mai departe copiilor nostri?
Un alt exerciţiu simplu cu care ne dorim să rămâneţi din acest articol, e să vă faceţi loc printre toate acele gânduri negative şi griji, şi să vă formaţi un obicei din a vă întreba cât mai des:
1.Eu ce simt acum? Cum mă simt acum?
2.Îmi doresc să mă simt aşa, acum?
3.Cum vreau să mă simt?
4.Ce pot să fac să îmi imbunătăţesc starea?

AUTOR: Georgian Benţa
Sirius Consulting http://www.sirius-consulting.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s