Parlamentul ruşinii condamnă copiii din România să rămână „africanii Europei”


-148878Cu o alocaţie RIDICOLĂ de 9 euro pe lună, cât un bilet de metrou într-o ţară civilizată din UE, copiii României sunt „africanii Europei”.

Aproape un sfert dintre copiii români duc lipsa unei alimentaţii sănătoase, iar jumătate se află în risc major de sărăcie.

Din cauza dezinteresului politic, natalitatea s-a prăbuşit în ultimii doi ani la un MINIM ISTORIC.

Senatorii au respins recent creşterea alocaţiei pentru copii cu mai puţin de 2 eurode la 42 la 50 de lei lunar, pe motiv că bugetul nu suportă un efort suplimentar de 75 milioane euro.

Alocaţia pentru copii rămâne astfel la nivelul din anul 2008, cu toate că în ultimii cinci ani, preţurile la alimente au urcat cu 20%, potrivit datelor INS, iar veniturile în termeni reali ale părinţilor au scăzut.

În timp ce statul român plăteşte o sumă absolut RIDICOLĂ ca alocaţie pentru copii: 9,4 euro pe lună, celelalte state din UE îşi susţin în mod serios natalitatea..

În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii.

La aceşti bani se adaugă aşa-numitul Child Tax Credit, alcătuit dintr-o sumă fixă echivalentă a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o sumă variabilă, dependentă de anumite condiţii şi venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar).

Mai există şi un fond special în care statul britanic depune bani pentru un copil până la vârsta de 18 ani, fără posibilitatea de a fi scoşi mai devreme. Suma poate ajunge la echivalentul a 4.400 euro pe an (366 euro lunar).

În Irlanda, alocaţia pentru fiecare copil este de 130 euro (în cazul primilor trei născuţi) şi de 140 euro de la al patrulea copil în sus. Ca şi britanicii, irlandezii mai acordă şi alte subvenţii şi ajutoare copiilor care pot dubla sau chiar tripla această sumă.

În Olanda, alocaţia standard pentru copii creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar).

Copiii olandezi se pot încadra şi la o indemnizaţie suplimentară – aşa numitul Child Budget, sumă acordată lunar de Guvern, cu un cuantum variabil în funcţie de anumite condiţii.
 
Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea.
În Suedia alocaţiile de stat pornesc de la 116 euro pe lună pentru primul copil şi ajung la 261 euro, în cazul celui de-al patrulea copil.
În Finlanda, alocaţia pentru priimul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.

Comparaţie UE – lipsuri de hrană şi haine în cazul copiilor din România

Potrivit celei mai recente statistici Eurostat, copiii României (între 1 şi 15 ani) sunt „africanii Europei” în privinţa alimentaţiei. Astfel, 23,8% dintre copii români duc lipsă de fructe şi legume, iar alimentaţia a 29% dintre ei are deficit de proteine.

În cazul celorlalte state din UE, procentajele variază între 0,5 şi 2%, cu câteva excepţii: Lituania – între 10 şi 15% şi Ungaria – între 12 şi 17%.

Situaţia este similară când vine vorba despre lipsurile de îmbrăcăminte şi încălţăminte ale copiilor. Lipsa hainelor este o problemă pentru 25,2% dintre copiii români, în timp ce 18,7% nu au încălţăminte adecvată.

Riscul de sărăcie afectează aproape jumătate dintre copiii români (49%), potrivit unei alte analize Eurostat. Doar în Bulgaria, situaţia este mai gravă (52%), în timp ce în Suedia procentajul este de 15%, în Finlanda – 16%, în Olanda – 18%.

Care e nivelul alocaţiilor pentru copii la noi

Pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului care este încadrat într-un grad de handicap, alocaţia de stat se acordă în cuantum de 200 lei/luna/copil (44 euro).

Pentru copiii care nu au un handicap şi sunt în vârstă de peste 2 ani cuantumul alocaţiei de stat este de 42 lei/luna/copil, iar pentru copiii mai mari de 3 ani care au un handicap cuantumul este dublu – de 84 lei (18 euro).

Banii nu sunt mulţi, însă guvernanţii nu sunt dispuşi să-i acorde pe motiv că nu au de unde să facă rost de ei. Polticienii uită însă modul în care resursele statului sunt aruncate pe geam în momentul de faţă.

Natalitatea, la minimul ultimilor 60 de ani. O expresie sumbră: „Spor natural NEGATIV”

În ultimii doi ani ani, în România s-au născut cei mai puţini copii din anii 1950 încoace. Minimul ISTORIC a fost atins în 2011, când s-au născut doar 196.242. copii.

Nici în 2012 cifrele nu au stat mult mai bine: numărul naşterilor a înregistrat o creştere foarte mică, până la 201.104, oricum sub datele din perioada 2007-2010.

Datele INS sunt sumbre: în cursul anului 2012 România a avut un spor natural NEGATIV de 58.554 persoane, aceasta fiind diferenţa dintre nou-născuţii şi decedaţii de anul trecut.

Trendul continuă în 2013: cele mai recente date ale INS arată că sporul natural în România este în continuare negativ: în luna iulie 2013 s-au înregistrat naşterile a 18.959 copii, în timp ce numărul persoanelor decedate a fost de 19.498. În iunie, diferenţa a fost de 4.875 persoane.

Vom ajunge 15 milioane de locuitori în 2013?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, ceea ce înseamnă „o pierdere uriaşă”.

Preşedintele consideră că România are una dintre cele mai favorabile legislaţii din UE în privinţa perioadei de concediu maternal, în condiţiile în care în Belgia stau numai 30 de zile în concediu de creştere a copilului, fără concediu prenatal.

„Problemele nu sunt la timp, sunt la susţinerea financiară, lucru pe care îl recunosc”, a spus Băsescu, care a argumentat însă că şi înainte de plafonarea operată de Guvernul Boc la indemnizaţia de creştere a copilului rata natalităţii a fost tot în scădere.

După publicarea rezultatelor ultimului recensământ, şi preşedintele INS Tudorel Andrei a arătat că una dintre cele mai alarmante concluzii se referă la distribuţia inegală pe categorii, de la copii, populaţie activă până la pensionari, riscul fiind ca, peste 20 de ani, România să nu poată asigura pensiile.

Declin major pentru populaţia activă a României. Ultimul loc în UE

România a înregistrat un declin major al populaţiei active (toate persoanele de peste 15 ani care sunt apte de muncă) în ultimii 15 ani. Ţara noastră se află pe ultimul loc în UE după acest indicator, potrivit unei analize Econtext.

În perioada 1997-2012, din cele 27 de state europene, forța de muncă a crescut în 23 de țări și a scăzut în patru state, ceea ce va cântări decisiv în puterea acestor țări de a reveni din criză.

Forţa de muncă din România a pierdut în ultimii 15 ani peste 1,5 milioane de persoane, situaţie incomparabilă în Europa, dar explicabilă prin exodul masiv a circa 3 milioane de români la muncă în străinătate.

Potrivit Econtext.ro, cel mai mare avans a avut loc în Spania. Astfel, în 1997, Spania avea 16,35 milioane de persoane active, pentru că numărul acestora să ajungă la 23,05 milioane în 2012. Un avans uriaș, de 6,7 milioane de persoane.

În prezent, România are de gestionat o provocare demografică majoră având în vedere reducerea numărului populaţiei stabile la 19 milioane de persoane şi fenomenul accelerat de îmbătrânire.

Pe ce aruncă guvernanţii banii

În timp ce au respins majorarea infimă cu mai puţin de 2 euro pentru un copil, parlamentarii au votat în procedură de urgenţă pentru creşterea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi.

Politicienii ar putea găsi bani pentru copii dacă nu ar mai arunca pe geam sume mult mai mari pe achiziţii inutile. Dacă s-ar reduce la jumătate contractele de consultanţă, s-ar obţine o economie de 80 de milioane de euro anual. Dacă piaţa achiziţiilor publice s-ar reduce cu doar 1%, în bugetul statului ar intra 170 de milioane de euro, potrivit calculelor Realitatea TV.

Evaziunea fiscală a ajuns la ordinul a zeci de miliarde de euro. Dacă s-ar recupera doar 1%, s-ar obţine nu mai puţin de 320 milioane euro la buget. Eşecul proiectului Nabucco a adus pierderi de 25 de milioane de euro. Dacă statul ar recupera doar 10% din datoriile pe care le au companiile de stat la buget s-ar mai face rost de alte 134 milioane de euro.

Anunțuri

Un gând despre „Parlamentul ruşinii condamnă copiii din România să rămână „africanii Europei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s