Despre educatie in secolul 21


Ce este educatia pozitiva?

– Modalitatea prin care copiii pot fi crescuti fara apel la violenta si pedepse, in acord cu respectul pentru ei ca fiinte umane, cu nevoi de protectie, suport si iubire neconditionata.

– Educatia pozitiva nu inseamna permisivitate si indulgenta din partea parintilor, nu presupune lipsa regulilor, asteptarilor si a limitelor sau a lasa copilul sa face ce vrea si cand vrea.

– Este modalitatea prin care parintii isi muta atentia de pe obiectivele pe termen scurt – vreau sa ma asculte acum, catre obiectivele pe termen lung – vreau ca, copilul meu sa devina un adult autonom, responsabil si echilibrat, cu care eu sa am o relatie calda si apropiata si peste 20 de ani.

Aceasta schimbare de focus ii ajuta pe parinti sa se gandeasca in fiecare moment: ce am facut astazi pentru a ma apropia de copilul meu? In ce fel faptul ca l-am lovit sau am tipat la el il invata pe copil sa devina autonom, responsabil, echilibrat si apropiat de mine peste 20 de ani?

Prin aceasta metoda, parintii promoveaza solutiile care il invata pe copil autocontrolul si autodisciplina, pe care acesta si le va insusi chiar si atunci cand parintele nu este in preajma.

– Educatia pozitiva inseamna comunicarea clara a limitelor si regulilor fata de copil, astfel incat acesta sa inteleaga care sunt asteptarile celor din jur fata de comportamentul sau in diferite contexte de viata.

– Educatia pozitiva inseamna a modela si a sprijini invatarea acelor abilitati care il vor ajuta pe copil:

  • sa faca fata in situatii dificile;
  • cum sa isi gestioneze emotiile de frica, furie sau tristete;
  • cum sa reactioneze cand este agresat sau respins de alti copii;
  • cum sa accepte un refuz sau o invitatie;
  • cum sa aplaneze un conflict;
  • cum sa negocieze;
  • cum sa-si construiasca si sa mentina o relatie de prietenie;
  • cum sa faca fata efortului si oboselii etc.

Niciun copil nu va reusi sa satisfaca asteptarile parintilor fara credinta ca este suficient de valoros, special si daruit pentru a face ceea ce si-a propus.

Un copil certat, criticat, etichetat negativ isi va identifica limitele si greselile, fara a-si identifica si resursele, atuurile.

Pentru a invata despre sine ca poate sa reuseasca, copilul are nevoie de atentia si mesajele pozitive ale parintilor.

Printr-o asemenea atitudine, copilul va avea incredere ca va gestiona orice situatie provocatoare, iar parintii, odata iesiti pe usa casei, vor avea credinta ca acesta va folosi intelept darurile pe care le-au sadit ani de zile in mintea si in sufletul sau.

– Educatia pozitiva inseamna cunoasterea copiilor si a ritmului lor de dezvoltare, pentru a avea asteptari realiste de la ei. Mai inseamna si raportarea la ei ca la o alta fiinta umana, cu drepturi si nevoi, nu ca la o proprietate de care noi, oamenii mari, dispunem dupa bunul plac.

A educa pozitiv copilul inseamna a aduce in relatia parinte-copil caldura, dar si structura si limite, obiective pe termen lung, care sa ne ghideze pasii zi de zi, intelepciunea de a transforma orice situatie cotidiana, cat ar fi de negativa, de provocatoare, intr-o lectie de empatie, respect, intelegere a nevoii care a creat acea situatie.

Orice parinte, trebuie sa isi puna permanent intrebarea: in ce masura, ceea ce voi face sau voi spune acum, ne ajuta, pe mine si pe copilul meu, sa nu ne mai gasim intr-o astfel de situatie?

selectie si adaptare dupa: Diana Stanculeanu, Psihoterapeut 

sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s