Un chestionar util pentru părinţi!


Chestionar “Stiluri de comportare a părinţilor”
Autor: Сергей СТЕПАНОВ
Stimate părinte, vă rugăm să încercuiţi /alegeţi doar o singură variantă de răspuns!

  1. După părerea dumneavoastră ce influenţează mai mult caracterul omului:ereditatea sau educaţia?

A. În mare măsură- educaţia

B. Combinarea predispoziţiilor înăscute/ ereditare cu condiţiile de mediu

C. În mod special- predispoziţiile înăscute

D. Nici una, nici alta, ci experienţa de viaţă

  1. Ce părere aveţi despre ideea : “Copii sunt cei care educă părinţii”

A. Este un joc de cuvinte, are puţină legătură cu realitatea

B. Sunt absolut de acord cu asta

C. Pot fi de acord cu asta cu condiţia că nu putem uita de rolul tradiţional al părinţilor ca educatori ai copiilor lor.

D. Îmi vine greu să răspund, nu m-am gîndit la asta.

  1. Care dintre următoarele afirmaţii despre educaţie consideraţi că este cea mai eficientă?

A. “Dacă nu ai nimic de spus copilului- spune-i să meargă să se spele.” (Edgar Shaw)

B. “Scopul educaţiei- să-i învăţăm pe copii să se descurce fără noi” (Ernest Legouve)

C.« Copii nu au nevoie de învăţăminte, ci de exemple. » (Josef Juber)

D. « Învaţă-l pe fiu să asculte, apoi îl poţi învăţa şi restul » (Thomas Fuller)

  1. Consideraţi că părinţii trebuie să-şi educe copii în materie de sex şi sexualitate ?

A. Pe mine nimeni nu m-a învăţat despre asta, îi va învăţa viaţa.

B. Consider că părinţii într-un mod accesibil trebuie să satisfacă interesul copilului pentru aceste teme.

C. Cînd copilul va fi destul de matur va trebui să am o conversaţie cu el la acest subiect. La vîrsta şcolară este important să am grijă să-l apăr de manifestări imorale.

D. Desigur, în primul rînd acest lucru trebuie să-l facă părinţii.

  1. Ar trebui ca părinţii să-i dea copilului bani de buzunar?

A. Dacă cere, pot să-i dau.

B. Cel mai bine este să i se ofere regulat copilului o oarecare sumă pentru scopuri concrete şi să se controleze cheltuielile.

C. Este bine să i se dea copilului o sumă pentru o anumită perioadă de timp (săptămînă, lună) pentru ca copilul să înveţe să-şi planifice cheltuielile.

D. Atunci cînd am posibilitate pot săi dau o oarecare sumă de bani.

  1. Cum veţi proceda cînd veţi afla că copilul dvs a fost agresat de un coleg de clasă?

A. Voi fi supărat, îi voi oferi suport copilului

B. Voi apela la părinţii copilului agresor.

C. Copii se vor descurca singuri în relaţiile lor mai ales că supărările lor nu sunt de lungă durată.

D. Îl voi sfătui pe copil cum să se comporte în această situaţie

  1. Cum veţi reacţiona auzindu-l pe copil rostind cuvinte indecente?

A. Voi încerca să-l fac să înţeleagă că în familia noastră şi printre oamenii cumsecade acest lucru nu este acceptat

B. Este nevoie de pedeapsă, iar comunicarea cu colegii needucaţi ar trebui îngrădită.

C. Cu toţii cunoaştem aceste cuvinte. Nu trebuie să acordăm mare importanţă pînă cînd nu se trece de limite rezonabile.

D. Copilul are dreptul să-şi exprime sentimentele sale, chiar şi într-un mod care nu ne place.

  1. Fiica adolescentă vrea să-şi petreacă zilele libere la o prietenă, unde se vor aduna şi alţi colegi, în lipsa părinţilor- Îi veţi permite să meargă?

A. În nici într-un caz. Acest lucru nu va duce la ceva bun. Dacă copii vor să se odihnească, să facă acest lucru sub supravegherea părinţilor.

B. Posibil, dacă am să ştiu că prietenii care vor fi acolo sunt cumsecade şi de încredere.

C. Este o persoană rezonabilă, capabilă de decizii, deşi în absenţa ei îmi voi face griji.

D. Nu văd nici un motiv pentru a interzice.

  1. Cum veţi reacţiona atunci cînd veţi afla că aţi fost minţit de copil?

A. Voi încerca să descoper adevărul şi să-l fac să-i fie ruşine
B. Dacă motivul nu este atît de serios, nu voi acorda importanţă
C. Mă voi indispune
D. Voi încerca să clarific care a fos motivul că a minţit

10. Consideraţi că îi oferiţi copilului un exemplu bun?

A. Absolut
B. Încerc
C. Sper
D. Nu ştiu

Prelucrarea rezultatelor:

Stiluri de comportare Numărul întrebării
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
democrat B C C D C D А B D B
autoritar А А D C B B B А А А
liberal C B B B А А D C C C
indiferent D D А А D C C D B D

sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s