Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare și în clasa I în anul școlar 2012-2013


Brosura informatii Clasa Pregatitoare 2012-2013

Cum iti inscrii copilul in clasa pregatitoare si in clasa I?

Ultimele decizii si criteriile de departajare a copiilor

Ministerul Educatiei a publicat ordinul de aprobare a metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013 si a calendarului inscrierii.  

Potrivit Metodologiei, in perioada 25 ianuarie – 18 februarie, inspectoratele scolare judetene (ISJ) si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, realizeaza recensamantul tuturor copiilor care au varsta corespunzatoare pentru a incepe clasa I si clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013. Tot acum se inregistreaza si optiunile parintilor privind nivelul de clasa la care solicita inscrierea copiilor.In functie de aceste date, Inspectoratele Scolare Judetene stabilesc proiectul planului de scolarizare la clasa pregatitoare si clasa I. Metodologia prevede ca parintii care nu inscriu in invatamantul primar sau impiedica inscrierea si/sau frecventarea scolii de catre copilul care a implinit varsta pentru a merge la scoala – vor fi sanctionati.Stabilirea clasei in care va fi inscris copilulCopiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I.
Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, dar pot fi inscrisi si in clasa I, la solicitarea scrisa a parintilor, in urmatoarele situatii:

  • daca sunt inscrisi si frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala;
  • daca nu sunt inscrisi sau nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, in anul scolar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.
Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora facuta de specialisti atesta pregatirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu opteaza pentru inscrierea copiilor lor in clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltarii psihosomatice arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea centrului Judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE), in perioada 20 – 29 februarie 2012. Programul zilnic stabilit pentru desfasurarea acestei evaluari si adresele unde se realizeaza sunt stabilite de comisia judeteana si sunt afisate la toate unitatile de invatamant si pe site-urile inspectoratelor scolare judetene.Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat. Decizia comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, referitoare la nivelul de clasa la care urmeaza a fi inscrisi copiii care au participat la evaluarea dezvoltarii psihosomatice, este comunicata prin afisare la unitatile de invatamant.
Alegerea unitatii de invatamant la care va fi inscris copilul Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare, respectiv in clasa I, la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata, noteaza Metodologia.Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, in conformitate cu solicitarile parintilor. In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate urmatoarele criterii de departajare, succesiv, in ordinea in care sunt scrise mai jos:
  • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala
  • existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant
  • existenta unui frate/a unei surori a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea

Fiecare scoala va stabili criterii specifice de departajare, care se aplica in situatia in care pe ultimele locuri exista copii aflati la egalitate din punctul de vedere al criteriilor de mai sus, precizeaza Metodologia, care noteaza caeste interzisa includerea printre criterii a oricaror tipuri de teste si examene.

De asemenea, criteriile stabilite de scoli nu pot include existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului aprobat prin ordin al ministrului educatiei pentru inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Aceste criterii introduse de scoli sunt stabilite in consiliul de administratie al scolii si se transmis spre aprobare comisiei judetene.

Criteriile stabilite de scoli pentru departajare se anunta public pin afisare la sediul scolii, pe 19 martie 2012, si este interzisa modificarea lor dupa aceasta data.

In cazul in care la o unitate de invatamant, pe ultimul loc liber, este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/sora sa geamana va fi admis/admisa la aceeasi unitate de invatamant, peste numarul de locuri alocat.

Parintii pot solicita inscrierea copiilor lor in alta localitate decat localitatea de domiciliu, inclusiv in alt judet.

ANEXA_metodologie

Stabilirea clasei in care va fi inscris copilul 

Copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I.
Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, dar pot fi inscrisi si in clasa I, la solicitarea scrisa a parintilor, in urmatoarele situatii:

  • daca sunt inscrisi si frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala;
  • daca nu sunt inscrisi sau nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, in anul scolar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora facuta de specialisti atesta pregatirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu opteaza pentru inscrierea copiilor lor in clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltarii psihosomatice arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea centrului Judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE), in perioada 20 – 29 februarie 2012. Programul zilnic stabilit pentru desfasurarea acestei evaluari si adresele unde se realizeaza sunt stabilite de comisia judeteana si sunt afisate la toate unitatile de invatamant si pe site-urile inspectoratelor scolare judetene.

Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat. Decizia comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, referitoare la nivelul de clasa la care urmeaza a fi inscrisi copiii care au participat la evaluarea dezvoltarii psihosomatice, este comunicata prin afisare la unitatile de invatamant.

CALENDARUL INSCRIERII

Cuprinderea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in etape succesive, dupa cum urmeaza:

a) 5-16 martie: prima etapa, in care vor fi inscrisi copiii ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;

b) 20-27 martie: a doua etapa, in care sunt inscrisi copiii ai caror parinti solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere;

c) 23-25 aprilie: a treia etapa, in care sunt inscrisi copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri sau ai caror parinti nu au participat la etapele anterioare de inscriere si solicita, in etapa a treia, inscrierea la scoala de circumscriptie;

d) 2-9 mai / 11-18 mai: a patra etapa, in care este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiti, din diferite motive.

La stabilirea planurilor de scolarizare, inspectoratele scolare judetene vor lua toate masurile pentru a asigura dreptul la educatie in limba materna al tuturor copiilor, alocand unitatilor de invatamant/sectiilor cu predare in limba respectiva un numar de clase suficient pentru a permite cuprinderea tuturor copiilor care doresc sa studieze in limba materna respectiva.

CALENDARUL_inscrierii_in_clasa_pregatitoare

Informatii furnizate de Ministerul Educatiei, care a publicat ordinul de aprobare a metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013 si a calendarului inscrierii.  

OMECTS 3064_clasa_pregatitoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s